معماری و طراحی داخلی خانه راکیان از پوریا احمدی در اصفهان

خانه راکیان

موقعیت: اصفهان، کنارگذر اتوبان خیام

معمار/معماران: پوریا احمدی

همکار طراحی پروژه: شکیلا ریاحی زاده

کارفرما: آقای راکیان

تاریخ آغاز پروژه: ۱۳۸۸ شمسی

تاریخ اتمام پروژه: ۱۳۸۹ شمسی

مساحت/زیربنا: ۱۳۳ مترمربع

اجرا: شرکت زیباسازان

سرپرست کارگاه: رسول کیانی

نظارت پروژه: پوریا احمدی

گرافیک: بهروز باجغلی

عکس: نگار صدیقی

فینالیست بخش مسکونی (آپارتمانی) در هفتمین جایزه ملی طراحی داخلی ایران معاصر در سال ۱۳۹۸ شمسی 

خانه راکیان در خیابان کنارگذر خیام در شهر اصفهان به مساحت ۱۳۰ مترمربع و ۳ اتاق خواب قرار گرفته است. کاربری بنای ذکر شده مسکونی می‌ باشد که کارفرما قصد بازطراحی بنا را بر اساس نیازها و خواسته‌ های خانواده خود داشت. پروژه‌ خانه راکیان در حالی به دفتر سپرده شد که کار از نظر کارفرما و پیمانکار تمام شده به نظر می‌ رسید! در این خانه ۱۳۰ مترمربعی مانند بسیاری از پلان‌ های معمول، در ابتدا روبروی در ورودی دیواری کوتاه، خانه را به دو بخش مجزا تقسیم می‌ کرد؛ در یک قسمت راهرویی بلند و کم کیفیت راه دسترسی به اتاق‌ ها بود و در سمت دیگر آشپزخانه و پذیرایی.

با توجه به توصیف فضای بنا و درخواست کارفرما جهت بزرگ تر نشان دادن و یکپارچگی فضا و همچنین بررسی پلان و فضاها توسط طراح چالش‌ هایی به شرح زیر پیش روی طراح قرار گرفت: متراژ کم خانه، راهروی نامطلوب اتاق‌ ها، دیوار ورودی که فضای خوشامدگویی خانه را تنگ‌ تر می‌ کرد و در عین حال محل عبور تاسیسات بود، جداره‌ ی ناصاف سالن اصلی با بیرون‌ زدگی‌ های زیاد.

در واقع بزرگ تر کردن و یکپارچگی فضاها به عنوان هدف اصلی این بازطراحی مورد توجه قرار گرفت. در راستای تحقق هدف تعیین‌ شده برای پروژه، تغییرات زیر در بنا صورت گرفت:

اضافه کردن یک فضای نشیمن (تلویزیون) با حذف کردن اتاق خواب کوچکی که در نزدیکی در ورودی بود و در واقع کاربرد مناسبی برای کارفرما نداشت، جهت از بین بردن فضای تنگ راهرو، که حلقه‌ ای واسط میان زون عمومی و زون خصوصی را پدیدار کرد، دیوار ورودی که محل عبور تاسیسات بود نیز برداشته شد و تاسیسات بنا به پایه میز جزیره‌ ای آشپزخانه منتقل گردید. در گام بعدی فضای آشپزخانه با پذیرایی از طریق جداره‌ های در هم تنیده به خوبی ادغام شدند و در نهایت استفاده از رنگ روشن در جداره‌ ها، کف و سقف به این گسترش فضا کمک بسزایی کرد.

 

لازم به ذکر است که جهت گسترش بهتر فضای نشیمن جدید، ارتفاع سقف این فضا افزایش یافت و بیرون زدگی های جداره موجود حذف شد. در ادامه ی طراحی، جهت حل مشکل متراژ کوچک آشپزخانه و وجود بیرون‌ زدگی جداره پذیرایی، کشیده شدن جداره آشپزخانه به فضای پذیرایی با استفاده از متریال چوب شیار خورده عمودی به رنگ سفید مات که جایگزین متریال هایگلاس که القاکننده حس فضای آشپزخانه است، به دلیل عدم ایجاد حس آشپزخانه در فضای نشیمن و درهم‌ تنیده شدن آشپزخانه و پذیرایی پیشنهاد و اجرا گردید. در واقع تفکیک فضاها در این پروژه با طراحی سقف کاذب در قسمت‌ های مختلف بنا صورت گرفت. همچنین استفاده از آینه در طراحی جداره‌ ها و سقف فضاها مانند فضای ناهارخوری و در جداره روبرویی فضای ورودی به گسترش فضا و القای حس دعوت‌ کنندگی فضا کمک شایانی کرد.

در نهایت می توان اینگونه اشاره نمود که اضافه شدن حلقه‌ ی واسط نشیمن با حذف اتاق خواب نامناسب نزدیک ورودی و پیدایش فضاهای نیمه‌ عمومی و نیمه‌ خصوصی و درهم تنیدن فضای آشپزخانه با پذیرایی و به کارگیری از متریال‌ هایی چون آشپزخانه و رنگ‌ های روشن هدف اصلی پروژه (بزرگ تر کردن و یکپارچگی فضاها) محقق گردید.

ابگینه

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

کمک نیاز دارید؟ چت از طریق واتساپ