طراحی و معماری بازسازی پروژه انجمن روشنگران فردای کودک ارفک در تهران

معماران: محمد یوسف صالحی، محمد صادق افشار طاهری،کسری شفیعی زاده

تیم طراحی: آذین ساوه درودی، ایمان اسلامی، ثمین حیدری، فرشید نصر آزادانی، موژان فکری، هلیا مرادزاده، بردیا شفیعی زاده، آرزو حکمت، محیا عموئی، آرش فقیهی

اجرا: استودیو معماری شماره چهار

عکاس: پیمان امیرغیاثوند

سرپرست پروژه: احمد علیپور، محمد کدرانی

سازه: ایمان حضرتی

موقعیت: ایران، تهران

سال آغاز پروژه: ۱۳۹۸

سال پایان پروژه: ۱۳۹۹

مساحت زمین: ۶۵۵ مترمربع

مساحت ساخته شده: ۸۰۰ مترمربع

شرح پروژه

در این بخش از معماری و زندگی  با معرفی پروژه ی نمونه ای از طراحی و بازسازی مدرسه همراه کاربران گرامی هستیم. در‌ پروژه ی حاضر با عنوان ارفک کارفرمایی وجود نداشت. تعدادی از اعضای هم دل و هم فکر جهت رسیدن به آرزویی بزرگ گرد هم جمع آمده بودند. تصمیم بر این بود تا ساختمان قدیمی مدرسه به ساختمان قدیمی دیگری که در پشت مدرسه بود در راستای گسترش فضاها و بهبود سطح کیفی افزوده شده و  دستی هم به ظاهر مدرسه کشیده شود. هدف اصلی اعضا این بود که با حداقل هزینه ها، فضایی ارزشمندتر برای کودکان فراهم آورند. بدین ترتیب باید طوری عمل می کردند که در کارکرد مدرسه اختلالی ایجاد نشده و به علاوه بودجه اجرای پروژه به صورت برنامه ریزی شده و مرحله ای از خیرین جمع شود. این موارد چالش بزرگی را در بازسازی پروژه ایجاد می کرد.

طراحان پروژه را با زدودن اضافات از این دو ساختمان به ظاهر کم ارزش آغاز نمودند. پا پیش رفتن در پروژه ارزش هر دو ساختمان برای طراحان بیش تر مشخص می شد. دالان ها و طاق های دفن شده یکی یکی پیدا می شدند و کل طراحی را بار دیگر تغییر می دادند. طراحان سعی بر حفظ هویت و باز نمایی این موضوع داشته و کلیه حفره ها و طاق ها و الگوها مستحکم شده و از ظاهرشان جهت المان طراحی استفاده کردند. آن ها توانستند حس خانه ی گم شده در این بنا مجددا احیا سازند. کاربرد رنگ ها، متریال، گیاهان، ارتباط بین فضاها، ارتباط بین خیرین و کودکان و خدمه با متخصصین مشورت و بسیار دقیق و حساس طراحی شد. در طراحی اولیه افزودن فضایی چون، کارگاه آموزشی،اتاق فکر، اتاق مشاوره، اتاق بازی، اتاق بهداشت و… در الویت قرار گرفت.

علاوه بر این جهت برقراری ارتباط میان فضاها یک پل تعریف شد که هم‌ مسیر گذر ماجراجویی بچه ها و هم فضایی آموزشی تفریحی باشد. سازه به دلیل قدمت بالای ساختمان ها تقویت و سیستم گرمایش و سرمایش مناسب به پروژه افزوده شد. عنصر بازی در گوشه کنار فضاها گنجانده شد و کودکان با حرکت در فضاها به بازیگوشی و کشف فضاها و پرسه زنی دعوت می شوند تا ذهن و روحشان برای مقابله با مشکلات پیش رو و موفقیت های آینده قوی شود. در طراحی،‌ فضایی با نام مهریاد تعریف شد تا این دو بال (گیرنده و بخشنده) با هم‌، سخاوت خداوند را شکر گزار باشند و نام مهربانان و گیرندگان مهر در کنار هم و بدون تفکیک قرار بگیرند. با توجه به مسئولیت اجتماعی و موضوع پروژه که مدرسه ای مربوط به آموزش کودکان کم برخوردار (کودکان کار) بود، تصمیم به این گرفته شد که این پروژه به صورت خیر خواهانه طراحی و اجرا شود.

اقتباسی از دانشنامه هنرمعماری – خط معمار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

کمک نیاز دارید؟ چت از طریق واتساپ